Så får du bort fläckar från din bänkskiva

En envis fläck på din bänkskiva kan vara ett störande moment. Olika material är olika känsliga mot både fläckar och rengöringsmetoder. Därför har vi samlat våra bästa tips för varje material:
 

Trä

Om du får en fläck på din träskiva är det bästa att använda rengöringsmedel, vatten och någon typ av trasa eller borste. Skulle fläcken sitta hårt kan man i vissa fall slipa skivan och olja in den på nytt. Ett annat vanligt problem med bänkskivor i trä är svarta fläckar som bildas när fuktig metall fått stå en stund, exempelvis en konservburk eller stekpanna. Dessa går inte bort med vanligt rengöringsmedel, men de går däremot att få bort med oxalsyra som finns att köpa på de flesta byggvaruhus. Blanda pulvret med vatten, lägg blandningen på fläcken med en sked och låt verka tills du ser att fläcken är borta.
 

Natursten

Natursten är olika känsliga mot fläckar, en porösare sten som exempelvis marmor har hög absorberingsförmåga och blir lättare fläckad. Många stenar är också känsliga mot kemikalier, därför bör du undvika att använda starka rengöringsmedel då det kan förvärra fläcken. Generellt är det bästa att torka bort sådant som kan lämna fläckar så fort som möjligt för att förhindra att det sprider sig i stenmaterialet. Skulle en fläck sätta sig kan du använda dig av pastametoden som innebär att man blandar ett lösningsmedel, exempelvis milt diskmedel och vatten, med ett absorberande pulver som krita eller potatismjöl och lägger på fläcken. Låt pastan ligga kvar tills den torkat och tvätta sedan bort med vatten. Det kan vara bra att först testa på en liten yta för att se hur stenmaterialet reagerar. Skulle fläcken inte gå bort helt kan du upprepa processen.

 

Granitkeramik och kvartskomposit

Granitkeramik och kvartskomposit är oftast väldigt tåliga och beständiga mot fläckar. Skulle du däremot få en fläck har tillverkaren ofta ett specialrengöringsmedel som är anpassat efter materialets specifika uppbyggnad.

 

Laminat

Laminat är också ett tåligt material med en beständig ytbehandling som gör att det inte fläckas speciellt lätt. Får du dock en fläck är det bästa att använda vanligt diskmedel eller rengöringsmedel. Är fläcken svår kan man gnugga med en diskborste, mjuk nylonborste, trasa eller den mjuka sidan av en tvättsvamp. Viktigt att tänka på är att inte använda medel och verktyg med slipverkan, då det kan rispa upp ytan.
Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: