Viktigt att tänka på när du väljer material till din bänkskiva

Förutom design, färg och form är funktion en viktig aspekt att ta med i ditt val av bänkskiva. Sten, kvartskomposit, granitkeramik, laminat och trä har alla olika typer av beständighet och underhållsbehov, och det gäller att välja en bänkskiva som passar livet du lever till vardags. Därför finns det några frågor som är bra att ställa dig innan du gör ditt val.

 

Är du beredd att lägga tid på rengöring och behandling eller vill du ha en underhållsfri bänkskiva?

 
Bänkskivor i massivträ eller natursten är otroligt vackra och blir ofta bara finare med tiden, med de kräver sitt lilla arbete. Trä behöver oljas in sex till tolv gånger per år för att förhindra uttorkning och skydda den från olika påfrestningar. Bänkskivor i natursten är relativt underhållsfria, men det beror lite på vilken sten det handlar om. Vissa naturstenar är mer porösa än andra och för att förhindra att vätskor ska tränga in kan man behöva impregnera stenskivan en gång om året.
 
Om du vill slippa återkommande underhåll av din bänkskiva är laminat, Corian, Dekton, granitkeramik eller kvartskomposit bra alternativ. De absorberar i stort sett inga vätskor och behöver därför inte ytbehandlas för att hållas fina över tid.
 

Behöver bänkskivan vara okänslig?

 
Ifall ditt hem är en plats med mycket liv och rörelse kan det vara bra att ha i åtanke hur känslig materialet du väljer är. Laminatskivor är relativt beständiga mot repor, stötar och fingeravtryck, speciellt när det kommer till matta eller strukturerade laminat. De är däremot ganska känsliga mot värme, och det är alltid bra att kolla upp en extra gång hur ytskiktet i det laminat du väljer står sig mot olika påfrestningar.
 
Granitkeramik, kvartskomposit och natursten är ofta tåligt mot både repor och värme. Däremot kan stötar lätt lämna hack i bänkskivan och fingeravtryck kan framträda tydligt beroende på hur blankt ytskiktet på bänkskivan är.
 
Massivträ är ganska känsligt mot både repor, stötar och värme, men är däremot motståndskraftigt mot fingeravtryck och kan enkelt slipas om för att förlänga livstiden på bänkskivan.
 

Behöver bänkskivan tåla matvaror, fett och färgade vätskor?

 
Om du vill baka på din bänkskiva eller ofta hanterar matvaror med mycket vätska, olja och färg kan det vara bra att tänka på absorptionskapaciteten i din bänkskiva. Natursten som exempelvis marmor är väldigt porös vilket gör att vätskor enkelt tränger ner i stenen och lämnar fläckar. Syror som finns i frukter, rengöringsmedel, vin och kolsyrade drycker kan också missfärga stenen. Så om du vill ägna sig åt livlig och lustfylld matlagning är en bänkskiva i kvartskomposit, granitkeramik eller laminat bra och motståndskraftiga alternativ som dessutom går att få i naturtrogna imitationer av mindre tåliga material.
Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: