Mörk laminatbänkskiva med stekpanna och grönsaker

Skötselråd för bänkskiva i laminat

Laminatskiva i princip underhållsfri

Om du vill ha en bänkskiva som sköter sig själv och slippa återkommande underhåll är laminat perfekt. Den behöver inte ytbehandlas eftersom den inte absorberar vätska och den håller sig fin och fräsch utan annat underhåll än avtorkning.

Lätt att rengöra laminatskiva

Med sitt impregnerade ytskikt är laminatskivan lätt att rengöra och det räcker oftast att torka av den med en blöt trasa. Ytan är så resistent och tålig att det också väldigt sällan blir några missfärgningar eller fläckar.

Fläckar på laminat

Skulle det ändå bli fläckar finns det ett flertal olika medel som går bra att använda. De flesta vanliga fläckar som fett, sot, kaffe, kritor och bläck går oftast bort med allrengöringsmedel. Om du ska ta bort fläckar av lackfärger, spritpennor eller nagellack kan du behöva använda sprit, bensin eller aceton. Även fönsterputs kan fungera bra mot envisa fläckar. Tänk på att använda rikligt med vatten för att ta bort rester av rengöringsmedel när fläcken väl är borttagen.

Använd inte stålull eller slipande medel

När du rengör din bänkskiva av laminat ska du undvika att använda något som slipar ytan. Stålull, svampar för grovrengöring och skurmedel som innehåller slipande partiklar kan ge blanka fläckar på ytan.

Undvik värme

Laminatskivan är mycket tålig och klarar sig bra mot till exempel repor, stötar och fingeravtryck. Speciellt om du har valt en matt eller strukturerad laminat. Det du behöver vara lite vaksam med är värme. Där är laminatet känsligt, så kom ihåg underlägg under varma grytor och pannor, så står skivan emot de mesta vardagsslitaget utsätter den för.

Prisvärd elegans med minimal skötsel

Eftersom ytan på en laminatskiva är ett specialpapper som ytbehandlats går det att skapa mycket naturtrogna imitationer av dyra och känsliga material. Därför kan en laminatskiva verkligen lyfta kökets utseende och ge det en lyxig stil samtidigt som underhållsbehovet är försumbart och skivan är väldigt prisvärd i jämförelse med de efterliknade materialen. Och med lite sunt förnuft, kommer den att fortsätta pryda sin plats under många år med minimal insats i form av underhåll.

Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: