Skötselråd för kvartskomposit

En bänkskiva i kvartskomposit är inte bara visuellt tilltalande utan är även ett mycket praktisk och bra alternativ i köket. Kvartskomposit är ett industriellt tillverkat stenmaterial, där huvudkomponenten är krossad kvarts som blandas med lim och färgpigment. Resultatet blir en beständig och slittålig bänkskiva med täta porer vilket gör att vätskor sällan tränger in i materialet, vilket i sin tur gör den både resistent mot fläckar och lätt att underhålla.
 

Daglig rengöring

För daglig rengöring använder du enklast en trasa, gärna microfiberduk, fuktad med varmt vatten. Vid enklare fläckar eller lättare nedsmutsning kan du använda ett milt och PH-neutralt rengöringsmedel eller natursåpa. Var bara noga med att torka bort eventuella rester av medlet med vatten och lämna bänkskivan torr när du är klar.
 

Fläckar

Skulle du mot förmodan få en fläck på din kompositsten finns det speciella rengöringsmedel som är specialanpassade för materialet. Använd enligt instruktionerna på förpackningen.
 

Intorkad ytlig smuts

Ytlig och intorkad smuts, såsom matrester, som är svår att få bort med enbart trasa tas enklast bort med en plastskrapa, som inte riskerar att repa bänkskivan.
 

Undvik kontakt med starka kemikalier

Propplösare, ugnsrengöring och andra starka kemikalier som ofta används i köket kan orsaka fläckar och skador på bänkskivan som är svåra att få bort eller reparera. Använd därför dessa med försiktighet i närheten av din bänkskiva. Torka bort eventuellt spill med rikliga mängder vatten och se sedan till att du torkar bänkskivan helt torr.
 

Kalkavlagringar

På ställen i landet där vattnet är hårt, det vill säga innehåller mycket mineraler som kalcium och magnesium, kan kalkavlagringar bildas på kompositstenen. Dessa får du enklast bort genom att bland en egen rengöringspasta på lika delar bakpulver och vinäger. Låt pastan verka på ytan i cirka 10 minuter, ta sedan bort med kallt vatten och torka tills att ytan är helt torr.
 

Värme

Även om kvartkomposit är ett värmetåligt material är det bra att inte ställa varma kastruller och stekpannor direkt på ytan. Plötsliga temperaturskillnader kan orsaka sprickor, speciellt runt kanter eller skarvar. Värme i kombination med ingrodda matrester, fett och sot som sitter fast på kokkärlens undersida kan också lämna fläckar som är svåra att få bort. Så för att undvika detta råder vi dig att alltid använda underlägg.
 

Förlorad glans

En väl omhändertagen bänkskiva i kvartskomposit håller sig fin länge, men om du upplever att din skiva blivit matt och mist sin glans kan du använda en möbelspray för att putsa upp ytan. Vara bara noga med att se till att det är en möbelspray som passar för just kvartskomposit.
Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: