Så håller du din bänkskiva fin längre

 
Bänkskivan är en av de största investeringarna du gör i ditt kök, därför är det viktigt att du tar hand om den så att den håller sig fin länge. Alla material är olika tåliga och behöver olika behandlingsmetoder, med det finns några generella tips som hjälper dig att förlänga livslängden på din bänkskiva.
 

Se till att bänkskivan är torr

Att hålla bänkskivan torr är bra för alla typer av material, även om vissa är mer tåliga mot väta än andra. En bänkskiva är till för att användas och självklart blir den blöt och nedsölad när det diskas eller lagas mat. Genom att torka av skivan så fort du är färdig med dina bestyr kan du undvika envisa fläckar och minska risken för att skada materialet.
 

Var försiktig med vassa föremål

Använd alltid skärbräda när du lagar mat för att minska risken för repor och tänk lite extra på att inte ställa eller dra föremål med vassa kanter på bänken.
 

Ställ inga varma kärl direkt på bänken

Många material tål värme och höga temperaturer, men använd ändå underlägg när du ställer ifrån dig varma stekpannor, kastruller eller plåtar för att undvika fula brännmärken.
 

Sköt om din bänk

En del material behöver lite mer omsorg än andra. Bänkskivor i trä behöver till exempel oljas in med jämna mellan rum och bänkar i natursten kan behöva ytbehandlas med impregnering för att stärka motståndskraften mot väta och missfärgning. Att torka bort fläckar så fort de uppstår är bra för alla typer av material.
Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: