Grönt kök med ljus marmorbänkskiva

Vilken sten ska du välja till din bänkskiva?

Det handlar om både utseende och funktion när du ska välja bänkskiva. Rätt bänkskiva kan lyfta hela köket, och ge rätt touch av klassisk elegans, modernitet eller rustik charm. Den färg du väljer är också viktig för hur den hjälper till att hålla ihop rummet. Men förutom det estetiska och färgens påverkan på rummet är de fysiska egenskaperna kanske än mer avgörande. Kommer du att safta och sylta på din bänkskiva? Har du barn som spiller och kladdar så du behöver en lättskött bänkskiva som står emot det mesta, eller kan du välja en skiva i ett material som kräver lite mer omvårdnad? Här går vi igenom några olika stenmaterial och deras egenskaper.

Granit

Eftersom en bänkskiva i natursten tillverkas direkt av berggrunden, ger den ett uttrycksfullt, levande och unikt inslag till rummet. Om du studerar en bänkskiva av granit upptäcker du nya mönster och skiftningar hela tiden, och den smälter in i kökets inredning.

Tålig och variationsrik

Med en bänkskiva i granit har du stora möjligheter till variation i färgval och uttryck, och du behöver inte vara överdrivet rädd för spill och repor. Graniten är mycket hållbar, reptålig och värmebeständig. Den står också emot syror och många kemikalier.

Impregnera regelbundet

För att rengöra skivan räcker oftast att du torkar av den med allrengöring. Sen behöver den impregneras regelbundet eftersom den inte är vattentät. Du kan lätt se när det är dags för en ny impregnering genom ett dropptest. Om dropparna absorberas är det dags för en ny impregnering.

Se hela vårt sortiment av bänkskivor i granit.

Marmor

Det finns få material andas tidlös elegans så som marmor. Med flertusenåriga anor som ett vackert och lyxigt material, kommer det alltid att vara ett stilsäkert val. Marmor är också väldigt levande, eftersom det åldras av kontakt med luften och får en vacker patina med åren.

Vackra färger och mönster

De tydliga och uttrycksfulla mönstren och den levande lystern i marmor är dess tydligaste kännetecken. Sen kan färgerna gå ifrån nyanser i vitt till mörkt gråbrunt eller mörkgrått med vackra gröna inslag.

Impregnera och torka av

Även om marmor har god resistens mot vatten och värme och inte drar åt sig lukt eller smak, så är det ett material som kräver regelbunden impregnering. Du bör också torka av spill omedelbart, eftersom det är en relativt porös sten och det inte går att få bort fläckar som trängt ner i materialet. Marmor är också känslig mot ett flertal vardagliga vätskor som syror, vissa rengöringsmedel, juice, läsk och vin. Därför är marmor kanske inte förstahandsvalet om du har småbarn eller vet med dig att du behöver en yta som tål spill, som saft eller karamellfärg.

Se hela vårt sortiment av bänkskivor i marmor.

Dekton

Med stor variation i utseende och med egenskaper som gör det helt underhållsfritt, är dekton ett material som är som gjort för bänkskivor. Det är ett utmärkt val om du vill ge köket en känsla av elegans och tyngd, samtidigt som du vill ha en bänkskiva du bara behöver torka av. Materialet är tillverkat genom att man pressar samman partiklar under mycket högt tryck, vilket gör materialet extremt hårt och kompakt.

Många snygga stilar

Du kan välja Dekton i många olika utseenden, hela vägen från helsvart till helvitt via en stor palett av mönster och färger, nyanser. Intrycket av skivan är lika levande som sten bruten direkt från berggrunden, och den pryder vilket kök som helst.

Fläckbeständigt och lättskött

Du får en extremt reptålig, fläckbeständig och hygienisk bänkskiva med dekton. Den är värmebeständig upp till 450 grader Celsius och eftersom den är icke-porös och vattentät är det bara att torka av skivan med diskmedel och vatten. Om du vill ha ett elegant material samtidigt som du vet att du kommer att använda bänken till saftning och syltning till exempel, är dekton ett mycket bra val.

Se hela vårt sortiment av bänkskivor i dekton.

Kvartskomposit

Med snygg design, hållbarhet och mycket lättskött yta, är kvartskomposit, precis som dekton, ett bra val för dig som verkligen tänker använda köket. Den ger samma vackra och hårda yta som natursten, med många olika färger och mönster, samtidigt som du också kan välja mellan olika finish, som till exempel polerad, matt eller vågig.

Alltifrån betong till marmor

Eftersom kvartskomposit är ett tillverkat material kan du inte bara välja mellan färger och finish. Du kan också välja om bänkskivan ska efterlikna marmor, betong eller kalksten alltefter stilen på köket. Med vackra skiftningar och ådringar blir bänkskivan lika varierande och spännande som en skiva i natursten, samtidigt som du får en extremt lättskött yta.

Vattentätt och reptåligt

Genom tillverkningstekniken där man pressar samman pulveriserad sten ihop med bindemedel och harts får man en extremt tålig och tät yta. Den är helt vattentät, reptålig och värmebeständig. Därför är den också väldigt lättskött, och du behöver bara torka av den med diskmedel och vatten. Eftersom ytan är helt vattentät, drar den inte åt sig vätska och är därför hygienisk beständig mot fläckar.

Se hela vårt sortiment av bänkskivor i kvartskomposit.

Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: