Marmor

Carrara marmor från Italien har en mörkgrå ådring på vit/ljusgrå botten. Mönstret kan variera mycket mellan olika stenblock.

Marmor har god resistens mot vatten och värme. Stenen är dock känsligare mot fläckar och repor. Marmor som är en förhållandevis porös sten, kräver underhåll i form av regelbunden impregnering och att rester från mat och dryck torkas bort omedelbart. Det är inte möjligt att torka bort fläckar som har hunnit tränga ner i stenen. Vissa mindre ojämnheter i stenen kan förekomma. Marmor är känslig för luftföroreningar, vilket innebär att din stenskiva kommer få ett unikt levande utseende som ändrar sig med tidens gång och får sin egen patina.

Visste du att:

Ordet carrara är keltiskt och betyder stenbrott.

  • Känsligt för syror som kan etsa och ge märken i stenen (som tex vissa rengöringsmedel, juice, kolsyrade drycker och vin). Spill måste torkas upp omedelbart.
  • Naturprodukt som är väldigt känslig för repor och fläckar
  • Bör underhållas minst 1 gång per år
  • Stora variationer i utseende

Är man medveten om och accepterar riskerna för fläckbildning, kan även marmor vara bra material för köks- och badrumsbänkar. För övrig inredning i miljöer utan kemiska risker, som t.ex fönsterbänkar är marmor och kalksten ett utmärkt material.

Vi rekommenderar alltid underlägg till varma kärl.

Marmorsortiment

Verde Guatemala

Nero Marquina

Ruivina

Emperador Dark

Calacatta Oro

Travertin Romano

Armani Bronze

Creme Marfill

Diano Reale

Bianco Batida

Bianco Carrara