Checklistan för att vägleda din kund till rätt bänkskiva

Att välja rätt bänkskiva kan kännas som ett övermäktigt beslut. Vad fungerar med vårt hus? Kan vi verkligen ta hand om en granitskiva? Här vill vi vägleda i processen för att välja rätt bänkskiva, och hur du kan göra denna resa så smärtfri som möjligt för slutkunden. Med nedan frågor kommer du att lyckas vägleda din kund mot rätt typ av bänkskiva!

Vad har kunden för livsstil och passar den med bänkskivan?

Det första som vi behöver göra är att definiera kundens levnadsmönster. Vad är det för typ av hem för den nya bänkskivan? Är det en barnfamilj där barnkalasen avlöser varandra, eller är det den lilla stugan vid sjön som behöver rätt prägel för att kännas rätt? Detta steg är viktigt, då många kunder länge har drömt om en vacker marmorskiva, men med en aktiv barnfamilj så är det inte ovanligt med frågor om fläckborttagning redan veckan efter leverans.

Vad är det för typ av kök för den nya bänkskivan?

Är det ett kök som är klassiskt avlångt, eller är det en stor köksö i mitten som ska samspela med resterande kök? Storleken och utformningen på köket kan sätta visa ramar och avgränsningar för vilken typ av bänkskiva som kan erbjudas. I ett långt kök så kommer många skivor behöva sammanfogas, och med klassisk marmor eller granit kan det bli svårt att få ett homogent uttryck med allt för många fogar, då mönster ofta inte samspelar. Då kanske en laminatskiva passar bättre, där möjligheterna till form och storlek är betydligt större.

Vilken diskho föredrar kunden?

Ett vanligt misstag är att bänkskiva, distansmaterial och form bestäms innan valet av diskho. Det finns en mängd typer av diskhoar som alla sätter sina begränsningar för valet av bänkskiva. Just nu är det väldigt populärt med en underlimmad diskho, då det ger ett modernt uttryck och en sömlös känsla av köket. Dock så sätter detta val vissa begränsningar i vilka typer av bänkskivor som kan väljas. Dessutom så kan t ex en underlimmad diskho vara ett dåligt alternativ, då den tar mer plats i underskåpet än vad en nedsänkt variant gör. Så tänk igenom noga vad som passar just din kunds kök!

Behövs verkligen en bänkskiva i natursten?

Drömmen om den där äkta granitskivan, hur den ska lysa upp ett kök och vara utgångspunkten för ens sociala liv. Det kan vara det enda som betyder något, och laminat är inte ens något att tänka på. Men drömmen om en granitskiva eller marmorskiva behöver inte försvinna med laminat. Utvecklingen av laminatskivor har idag kommit långt och “look-a-likes” av naturmaterial, såsom granit och marmor, både ser och känns autentiskt ut. Idag kan det ofta vara svårt att se skillnad på en laminatskiva och en skiva i naturmaterial. Så prata med kunden om vad som faktiskt är viktigt, att granitskivan är äkta med allt vad det innebär, eller att det känns och upplevs som granit? För idag kan samma känsla skapas med andra material. 

Hitta fler hjälpmedel i våra guider

Det kan vara mycket att tänka på vid valet av bänkskiva, men med våra guider hittar du flera hjälpmedel om de olika skivorna, t ex i vår guide om laminatskivor finns en tabell som jämför fördelar och nackdelar med de olika valen. Läs mer i våra guider för att hjälpa din kund til rätt val av bänkskiva!

Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: