Köksö i ekfärgat massivträ

Så tar du hand om din bänkskiva i massivträ

En bänkskiva i massivträ skapar en varm och ombonad känsla i köket. Viktigt att tänka på är dock att trä är ett levande material som kräver en hel del omsorg, men med rätt skötsel håller de sig fina länge och får dessutom en oslagbart vacker patina med tiden.

Olja in din bänkskiva

Det första du ska göra när du installerat din bänkskiva i trä är att olja in den ordentligt. Under det första året behöver du behandla den ofta för att bygga upp en tålig och resistent yta. Börja med att olja in den varannan vecka, sedan varannan månad och till sist var tredje månad. Efter det första året behöver du behandla din träskiva ungefär 2–3 gånger om året eller så fort du märker att skivan börjar bli torr och sliten. Du kan enkelt testa om det är dags genom att hälla en droppe vatten på bänken. Om droppen stannar kvar som en pärla är skivan mättad och nöjd, men sugs droppen in är det dags att olja in. Tänk på att många tunna lager olja är bättre än ett tjockt lager. Det kan även vara bra att ge området kring vasken några extra omgångar för att motverka att vatten tränger in i skivan.

Naturlig rengöring

När det kommer till rengöring är det bästa att använda naturliga och milda rengöringsmedel. Vatten och såpa eller svagt diskmedel funkar alldeles utmärkt vid vanlig rengöring. Var noga med att alltid torka torrt och lämna inga vattenpölar på skivan. Försök även att få in vanan att torka bort fläckar och stänk så fort det uppkommer för att hålla skivan fin längre.

Fläckar och skador

Ett vanligt problem med bänkskivor i trä är svarta fläckar som bildas när fuktig metall fått stå en stund, exempelvis från konservburkar eller stekpannor. Dessa går inte att få bort med vanligt rengöringsmedel, men de går däremot att lösa upp med oxalsyra som finns att köpa på de flesta byggvaruhus. Blanda pulvret med vatten, lägg blandningen på fläcken med en sked och låt verka tills du ser att fläcken är borta.
Skulle du få någon annan typ av envis fläck eller en mindre skada på din träskiva kan du i vissa fall slipa och oljebehandla just det området. Vid större fläckar, skador eller allmänt slitage kan det bästa vara att slipa ner hela bänkskivan. Du behöver då olja in bänkskivan och behandla den som om den vore ny, men får också resultatet av en helt ny bänkskiva!

Undvik värme och vassa föremål

Trä är ett mjukt material som lätt repas, så se till att alltid använda skärbräda och att inte dra föremål med vassa kanter över skivan. Trä är även känsligt för värme. Använd alltid grytunderlägg och ställ inga varma föremål direkt på ytan då det lätt skapar missfärgningar i träet.

 

Tillbaka till översikten

Dela den här artikeln: